Opus-Pro is gespecialiseerd in recruitment binnen de horeca bij de werving en selectie van een kok. Omdat we informatievoorziening voor deze sector belangrijk vinden doen we onderzoek naar diverse aspecten binnen de horeca, en delen deze kennis via onze website. Ditmaal besteden we aandacht aan het CV van een kok. Wanneer jouw CV op orde is maak je meer kans op een baan die perfect bij je past en als recruiter zien wij snel wat voor vlees we in de kuip hebben!
CV uit de moderne keuken
Als kok besteed je naast de klassieke kooktechnieken uiteraard ook veel aandacht aan nieuwe innovaties op culinair gebied. Zo moet je ook omgaan met jouw CV. Het is van belang om deze up-to-date te houden, en de structuur moet logisch en inzichtelijk zijn waarbij jouw sterke eigenschappen duidelijk naar voren komen. Zonder deze ingrediënten zakt jouw CV als een mislukte soufflé in elkaar. Met een beetje kennis en wat aandacht creëer je het perfecte CV dat elke recruiter, chef-kok of horeca-eigenaar het water in de mond zal doen stromen.
Solliciteren als kok naar traditioneel recept
Vroeger bestond de informatie op papier uit twee onderdelen; het CV en de sollicitatiebrief. In het CV werden alle feiten netjes onder elkaar opgesomd met informatie als opleidingen, werkervaring, referenties en wat persoonlijke feitjes. De sollicitatiebrief was leidend, uit dit verhaal kon de ondernemer direct zien wat elke sollicitant bijzonder maakt. Dat is vandaag de dag compleet anders, de sollicitatiebrief is van ondergeschikt belang. En natuurlijk geldt dit niet voor iedereen maar bij een recruiter verdwijnt de brief meteen op een stapel of iets dergelijks…….. Het moderne CV is een combinatie van feitelijke informatie en de achtergrond van de sollicitant zoals het vroeger in de sollicitatiebrief stond.
De presentatie van het moderne CV
Je kunt het meest smakelijke gerecht maken van de wereld, wanneer je deze lukraak op een bord smijt zal het er niet appetijtelijk uitzien. Dat geldt precies zo voor een eigentijds CV. Naast de feitelijke informatie die als basis dient voor de inhoud, wordt er een persoonlijk verhaal in verweven waarbij het karakter van de sollicitant direct naar voren komt. De opmaak is aansprekend, herkenbaar en ziet er goed uit. Het oog wil ook wat. Naast alle diploma’s en werkervaring is er steeds meer aandacht voor de competenties die je bezit. Competenties zijn de vaardigheden die jij als professional hebt, de zaken waar jij goed in bent. Hiermee kun jij je onderscheiden van de rest. Iedereen heeft een aantal unieke competenties, die je zeker in jouw CV moet opnemen. In de stapel met sollicitaties moet die van jou extra opvallen en door jouw competenties te benadrukken maak je het onderscheid.
Het belang van scholing en referenties
Uiteraard vermeld je de diploma’s die je hebt behaald, maar ook dat is in deze tijden van schaarste van minder groot belang. Ook de lijst met referenties die vroeger leidend waren hebben tegenwoordig niet meer dezelfde betekenis. De recruiter kijkt hier doorheen, en weet dat vrijwel elke referentie van een voormalige werkgever of collega lovend is betreffende jouw capaciteiten. Aan de andere kant zijn het juist de referenties die niet op het CV voorkomen waar de negatieve opmerkingen in schuilen.
We begrijpen best dat je die niet in je CV wilt plaatsen, daarom kijken we verder dan jouw referenties. Realiseer je dat de horeca “ons kent ons “ is en dat een belletje snel is gepleegd. Wij zien dat ook. In de informatie onder het kopje “werkervaring” zien we vaak diverse koks uit ons netwerk. Dat zijn voor ons de beste referenten. Zo komen we veel meer te weten, en we kunnen zowel de positieve als kritische opmerkingen in context plaatsen.
Waarom is een goed CV zo belangrijk?
Wanneer je gaat solliciteren kun je niet zonder een goed CV. Het is vaak de eerste kennismaking die een mogelijke werkgever met je heeft. Wanneer jouw CV niet op orde is, wanneer er informatie ontbreekt of wanneer het er slordig uitziet zegt dat ook iets over de persoon. De werkgever is op zoek naar iemand met gevoel voor detail, iemand die zijn werk en carrière serieus neemt. Met een slecht CV loopt de beste kok kansen mis en dat is jammer. Het gaat ook niet alleen om het moment dat een recruiter jouw CV leest voor een bepaalde baan. Met diverse concurrenten is het best mogelijk dat jij op dat moment gewoon niet de meest geschikte persoon voor het team bent. Maar wanneer jouw CV aansprekend is en jouw competenties goed naar voren komen zul niet je zomaar op de stapel “afgekeurd” belanden. Wel op de veel kleinere stapel die bij volgende opdrachtgevers weer tevoorschijn komt. Er zijn in de toekomst weer andere functies in te vullen waarbij jij wellicht wél de aangewezen persoon bent. Een goed CV is niet voor eenmalig gebruik, zorg dat jij blijft hangen in het brein van de recruiter!
Inhoud van een CV voor een kok
Net zoals de keuze voor ingrediënten een recept kan maken of breken, geldt dat ook voor jouw CV. Het gaat daarbij niet alleen om wat je erin stopt, maar ook de ingrediënten die je beter weg kunt laten. Alles staat of valt met de presentatie. Kies daarom voor een layout die aansprekend is en een professionele uitstraling heeft. Denk aan doordacht gebruik van kleuren, lettertypes, lettergrootte en het gebruik van de lege ruimte op de pagina. Vanuit een goed gekozen layout volgt vanzelf de inhoud, en andersom. Je kunt starten op basis van een standaard template die je voorziet van een eigen karakter en uitstraling. Neem even de tijd om te zoeken naar een modern lettertype en kijk ook om je heen wat de juiste grootte van het lettertype is. Het is daarbij helemaal geen verkeerd idee om hiervoor een professional in te schakelen die je helpt met het visuele aspect.
Door vooraf rekening te houden met de zaken waar een recruiter of horeca-ondernemer echt op let, heb je de halve wedstrijd al gewonnen. Uit een onderzoek van TheLadders uit 2014 is gebleken dat een recruiter of hoofd personeelszaken gemiddeld slechts zes seconden naar een CV kijkt. Daarom moet de eerste pagina direct aanspreken, de juiste informatie bevatten en de prikkel geven om op de juiste stapel te belanden.
Onthoud die luttele zes seconden, dat is het tijdvak waarin al jouw werk, jouw carrière en de tijd die je in het CV hebt gestoken beoordeeld wordt. Door te starten met enkele duidelijke feiten kun je in zes seconden al veel informatie overdragen:
- Je naam
- Scholing, opleidingen en cursussen die je gevolgd hebt.
- De huidige functie die je momenteel beoefend.
- Je huidige werkgever.
- De start- en einddatum van huidige en voormalige functies.
- Voormalige werkgever en functiebeschrijving.
Wij raden je aan om een foto van jezelf toe te voegen. Geen vakantiekiekje, maar een nette en goed belichte foto van jou aan het werk in een praktijkomgeving. Die foto moet jouw karakter en competenties in één momentopname uitbeelden. Eén goede foto zegt soms meer dan duizend woorden!
Opleidingen en werkervaring
Net als bij elk CV zul je ook een hoofdstuk toevoegen met opleidingen en werkervaring. Hoewel de opleidingen minder relevant zijn aangezien een kok het meeste leert in de praktijk, geeft het een indicatie van jouw niveau als kok. Bij een aantal opdrachtgevers zal er specifiek gevraagd worden om een bepaalde opleiding, training of cursus. Zorg er dus voor dat jouw scholing niet ontbreekt op je CV.
De werkervaring is altijd van groot belang voor de recruiter, met een gezonde ervaring zijn jouw kansen op een baan groter. Dat betekent niet dat een langere lijst met baantjes ook automatisch beter is, sterker nog, er wordt argwanend gekeken naar “jobhoppers”. Wanneer een kok elke zes maanden weer op zoek gaat naar een nieuwe baan kan dat een indicatie zijn van een problematisch karakter of gebrek aan vaardigheden. Wanneer de opdrachtgever op zoek is naar een “passerend schip” zoals in een strandtent voor de zomermaanden is dit geen groot bezwaar. Echter wanneer een restaurant hun vaste team wil versterken, zal hier kritisch naar gekeken worden.
Wanneer wij een CV opstellen voor een kok nemen we daar altijd een persoonlijk stukje in op. Een kort verhaaltje over de kerncompetenties van de kok dat kort en krachtig is. Lekker om te lezen en met een goede nasmaak voor de opdrachtgever. Wij adviseren om onder een kopje “ profiel” kort te vertellen wie je bent, wat je kan en wat je sterke punten zijn.
Maak een persoonlijk portfolio
Je kunt niet voor elke sector en beroepsgroep een identieke template kiezen, een werknemer binnen een grote ICT organisatie moet zich op een andere wijze presenteren als een kok in de Horeca sector. De nadruk voor een kok ligt op creativiteit, dat is een eerste vereiste voor elke professional die bezig is met het bereiden van voedsel. De creativiteit van de kok wordt vaak geïllustreerd met een portfolio waarin de werkgever direct kan zien waar jij echt goed in bent. Het is de moeite waard om tijd te steken in een goed portfolio, dit kan tijdens de sollicitatieprocedure doorslaggevend zijn. Laat daarin gerechten zien die je zelf ontwikkeld en bereid hebt, zorg dat het visueel aansprekend is met mooie beelden die op de juiste wijze gefotografeerd zijn. Zo ziet een potentiële werkgever direct wat jouw vaardigheden zijn. Laat jouw creativiteit als kok stralen!
Wat er niet in een CV moet staan
Wat er niet in een CV moet komen is bijna net zo belangrijk als wat er wel in moet staan. Daarom is het verstandig om daar ook even goed naar te kijken.
1. Spelfouten en grammaticale fouten
Het ligt misschien voor de hand, maar je moet voorkomen dat jouw CV vol staat met spelfouten en grammaticale fouten. Hoewel er geen leraar Nederlands met een rode pen jouw CV zal beoordelen, is slordig taalgebruik niet professioneel en zal het invloed uitoefenen op de totaalsom bij jouw beoordeling. Naast spelling en grammatica moet je er ook voor zorgen dat zinnen duidelijk zijn en prettig om te lezen. Het kan in jouw hoofd compleet duidelijk zijn, toch kan het onbegrijpelijk zijn voor de buitenstaander. Laat jouw CV vooraf lezen door iemand die je kunt vertrouwen, iemand die je constructieve kritiek kan en durft te geven.
2. Saaie lappen tekst
Je moet een CV zien als een etalage, wanneer de inrichting van een etalage aantrekkelijk is zal de klant verleid worden binnen te stappen. Wanneer er uitgedroogde broodjes met schimmel in de etalage van de bakker liggen, zal deze weinig brood verkopen. Dat geldt ook voor droge teksten. Zorg dat jouw woorden impact hebben, de aandacht vasthouden en de lezer verleiden om meer te weten te komen over jou.
3. Overdadig gebruik van clichés
Het kan ook de andere kant op zwaaien, als je de teksten té smeuïg probeert aan te kleden met superlatieven als “zeer creatief”, “gedreven”, “energiek en vol enthousiasme” of “innovatief” voegt dat niets toe aan je verhaal. Het zijn loze kreten die de boodschap alleen maar vertroebelen. Beperk je tot concrete termen die de boodschap ondersteunen en versterken.
4. Slordige indeling en uiterlijk
Voor ons is het heel logisch om te verwachten dat een CV er netjes uitziet, helaas blijkt dat niet voor alle koks even vanzelfsprekend. We krijgen soms CV’s onder ogen waar de teksten schots en scheef staan, de indeling niet klopt, verwijzingen naar andere passages ontbreken of staan ergens anders. De ene regel staat in Times New Roman terwijl de volgende in Comic Sans wordt geschreven. Net zoals jouw keuken op orde is moet jouw CV ook georganiseerd zijn. En daar hoeft je echt geen DTP professional voor te zijn. Er zijn volop CV templates die er direct professioneel uitzien. De kosten vallen reuze mee, en als je kiest voor een template met extra instelmogelijkheden zoals lettertypes en kleurgebruik kun je er je eigen draai aan geven zonder die professionele basis te verliezen.
Of besteed je CV uit aan de vakmensen
Schoenmaker, blijf bij leest. Ook een kok staat liever in de keuken dan achter de computer om teksten uit te lijnen, dat begrijpen we heel goed. Daarom bieden we koks die via Opus-Pro op zoek zijn naar een baan CV ontwerp diensten aan. Een goed CV leidt tot een hogere kans op een nieuwe baan. Hier profiteert de werkgever van, daar profiteren wij als recruiter van en daar profiteer jij als kok nog het meeste van.
Heb je hulp nodig bij het opstellen van een professioneel CV waarin jouw talent écht naar voren komt? Neem dan contact op met het team van Opus-Pro voor praktisch advies. Wij helpen jou als kok gratis met jouw CV. Wil je anders meteen kijken hoe jouw CV bij ons in de smaak valt. Solliciteer bijvoorbeeld op deze functie.