Als recruiters in de horeca gespecialiseerd in de werving en selectie van koks schrijven wij over horeca gerelateerde onderwerpen. Deze keer over de proefdag van een kok. In de horeca is het vrij gebruikelijk om vóór het sluiten van een arbeidsovereenkomst een beoogd kok een dagje op proef mee te laten werken.

En voor mensen buiten de horeca om is het moeilijk te begrijpen. Een gratis dag werken? Zo kun je er inderdaad tegenaan kijken. Zelf denk ik dat je het beter kunt vergelijken met een dagje snuffelen. Een inkijkstage, een meeloopdagje of iets dergelijks. En dat biedt voordelen. Voor het bedrijf is het helder. Bezit de kok het beloofde niveau, kan hij of zij voldoende tempo maken en communiceert de kok een beetje normaal als de bonnetjes doorkomen.

Echter ook voor de kok heeft een kijkje in de keuken grote voordelen. Ook de kok kan snel beoordelen of er een beetje normaal gecommuniceerd wordt of dat er als ware er een veldslag er een kleine generaal tegen zijn troepen staat te schreeuwen. En kan je er als kok wel voldoende leren. Wordt er wel daadwerkelijk gekookt of is koning Knor heerser in de keuken?

Wees je er wel van bewust dat dit niet betekent dat je meteen een werkdag van zeg 10 uur gratis hoeft te leveren, of meteen maar een hele week. Normaal gesproken draai je gewoon een paar uur mee voordat jullie definitief afspraken maken, afspraken vastleggen in een contract en die ondertekenen. Pas als het contract door beide partijen is getekend, treedt het in werking en heb je recht op een vergoeding voor de arbeid die je verricht. Laat je dus niet uitbuiten, ook niet ‘per ongeluk’, door onoplettendheid van beide kanten!

Iets anders waar je als kok op moet letten is dat het bedrijf een verzekering heeft afgesloten en je ook onder de werking van de verzekering valt. Ook tijdens een proefdag kan je een ongelukje krijgen en als dan de formaliteiten niet goed geregeld zijn, kan dit grote gevolgen hebben.